Knipvoeg

De knipvoeg is een voeg die iets uitsteekt ten opzichte van de steen. Het zetten van deze voeg is een precisie werk en wordt alleen door gediplomeerde vakmannen gedaan.

Kosten knipvoeg

De knipvoeg is een relatief dure vorm van voegen. Dit komt door het feit dat voor het voegen van een knipvoeg een gediplomeerd voeger nodig is, dat bijvoorbeeld aangesloten is bij Gebouwschil Nederland. Daarnaast kost het meer tijd dan bijvoorbeeld een platvolvoeg. Een knipvoeg kunt u over het algemeen laten zetten voor een bedrag van tussen de €55,- en €98,- per m² inclusief arbeidskosten. Stel dat u in een rijtjeshuis woont met een gemiddelde geveloppervlakte van 60m² en u wilt deze opnieuw laten voegen met een knipvoeg. U kunt in dat geval rekenen op een voegwerk prijs van rond de €4.500 inclusief arbeidskosten. Deze prijs is een indicatie. Voor de exacte kosten kunt u vrijblijvend tot maximaal 5 offertes aanvragen en zo een goede vergelijking maken. Door prijzen van verschillende specialisten te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen. Bij een klus van €4.500 zou u tot €1.800 kunnen besparen.

Wat is een knipvoeg?

Een knipvoeg is een ambachtelijke voeg die men vooral tegenkomt op monumentale- en grachtenpanden. Deze voeg is uniek door zijn uiterlijk. De knipvoeg is een verdikte voeg die een stukje uitsteekt ten opzichte van de steen. De mortel, het specie waarmee de voeg wordt opgevuld, wordt zodanig afgesneden dat het lijkt op een driehoekig dakje. De knipvoeg is een lastige voeg om goed te maken en het wordt dan ook alleen gezet door een gediplomeerd voegbedrijf. Het voegwerk van een huis bezet gemiddeld 25% van de gevel en draagt daardoor sterk bij aan het uiterlijk van de gevel.

knipvoeg

Het laten zetten van een knipvoeg

Het zetten van een knipvoeg wordt gedaan in een aantal stappen:

  • Het gevelvlak wordt schoongemaakt en diep uitgehakt
  • Verdikte horizontale voegen, ook wel lintvoegen, worden gezet
  • Onder- en bovenkant van de lintvoegen worden schuin weggesneden
  • De verticale voegen, ook wel stootvoegen, worden tussen de lintvoegen geplaatst
  • Ook hier worden de buitenste randen afgesneden

Het afsnijden van de voegen gebeurt door middel van een knipbeugel. Deze knipbeugel wordt tegen de voeg geplaatst en geeft de voeger een preciezer beeld. Aan de hand van deze beugel wordt met een mesje de overtollige specie verwijderd en worden de voegen schuin afgesneden. De knipvoeg dankt haar naam aan de knipbeugel.

knipvoeg specialist

Verschil tussen knip- en snijvoeg

De knip- en snijvoeg worden vaak met elkaar verward. Dit komt doordat de voegen sterk op elkaar lijken en de wijze van voegen ook enigszins overeen komt. Beide voegen worden afgesneden en hebben een klein driehoek vormig dakje als uiterlijk, dit komt doordat de zijkanten schuin worden afgesneden. Het verschil zit hem in de mate waarin de voeg uitsteekt ten opzichte van de stenen. Bij de snijvoeg staat de voeg op één lijn met de steen en is naar binnen afgesneden, dit geeft een ingetogen uitstraling. Bij de knipvoeg steekt de voeg iets uit ten opzichte van de steen en dit zorgt voor een statige uitstraling.

Subsidie en vergunningen

In sommige gevallen is het ook noodzakelijk om een vergunning aan te vragen voor het vernieuwen van het voegwerk. Bepaalde monumentale panden zijn beschermd en om werkzaamheden aan deze panden te verrichten dient u in het bezit te zijn van een vergunning. Is uw woning ouder dan 50 jaar en twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Informeer dan bij uw gemeente.

Overige voegen

Naast de knipvoeg en de snijvoeg zijn er nog meer soorten voegen. De andere voegen zijn iets eenvoudiger van aard en vereisen geen speciale diploma’s. De kosten voor deze voegen liggen ook een stuk lager, rond de €10,- per m². Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de platvolvoeg. Deze voeg is de meest gebruikelijke voeg. Het specie waarmee de voeg wordt opgevuld wordt perfect uitgelijnd met de stenen in uw gevel. Hierdoor kan er geen water tussen de voegen komen en dit verkleint de kans op schade aan uw gevel.

Wees voorbereid, vergelijk voor aankoop

Voegwerk kan een dure klus zijn en u wilt natuurlijk niet teveel betalen, vergelijk daarom eerst een aantal offertes om zo de specialist met de beste prijs- kwaliteitverhouding te vinden. Vraag binnen twee minuten tot maximaal 5 offertes aan en krijg binnen 2 werkdagen vrijblijvende offertes van specialisten bij u in de buurt. Door te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen. Daarnaast brengen wij u alleen in contact met betrouwbare en ervaren specialisten die de klus goed uit kunnen voeren.