Hout impregneren

Hout impregneren maakt uw gevel, tuinhuis, blokhut, schuur of schutting waterafstotend. Het hout gaat langer mee en wordt minder snel vies.

Prijzen hout impregneren

Hout impregneren gebeurt in vele gevallen voorafgaand aan de aankoop. Als u bijvoorbeeld een tuinhuis, blokhuit of schuur met houten gevels bestelt is deze hoogstwaarschijnlijk al geïmpregneerd. Het is dus lastig om daar een prijskaartje aan te hangen. Indien u van plan bent om zelf te impregneren kunt u rekening houden met de volgende punten.

  • Een liter impregneermiddel kost tussen de €10,- en €40,-
  • Per liter kunt u ongeveer 10m² hout impregneren

Heeft u een blokhut in uw tuin van 40m² en wilt u deze gaan impregneren dan heeft u ongeveer 4 liter impregneermiddel nodig. Dan kunt u rekenen op een prijs van ongeveer €100,-. Afhankelijk van welk middel u koopt kunt u veel geld besparen. Als u ervoor kiest om een vooraf geïmpregneerde blokhut of tuinhuis aan te schaffen kunt u vrijblijvend tot maximaal 5 offertes aanvragen. U krijgt dan binnen 2 werkdagen reacties van verschillende bedrijven bij u in de regio. Door verschillende offertes te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen.

Hout impregneren 1

Wat is hout impregneren?

Hout impregneren is het waterafstotend maken van hout. Door hout waterafstotend te maken gaat het hout tot wel vijf keer langer mee en voorkomt u aanslag van mossen en algen op het hout. Er wordt een laagje impregneermiddel op het hout aangebracht. Dit laagje moet gedurende enkele weken drogen om volledig werkzaam te zijn. Hout impregneren kan op drie manieren gedaan worden.

Kwast of roller

Door middel van een kwast of met een roller wordt het middel aangebracht op het hout. Het is een dun laagje dat tot enkele millimeters in het hout intrekt. Dit is een eenvoudige manier van impregneren en dient elk jaar te worden gecontroleerd.

Onderdompelen

Het hout wordt ondergedompeld in het impregneermiddel. Bij deze methode trekt het impregneermiddel iets dieper in het hout. Deze methode zorgt voor een betere waterafstoting.

Druk impregneren

Het hout wordt in vaten met impregneermiddel gedaan en deze vaten worden vervolgens vacuum gezogen. Daarna wordt het impregneermiddel in het hout geperst door middel van druk. Het hout wordt volledig geïmpregneerd en dit zorgt voor de langste levensduur van het hout.

Wat is impregneren?

Waarom hout impregneren?

Hout impregneren is het verduurzamen van hout. Er zitten een aantal voordelen aan het impregneren van hout. Hout gaat na impregneren tot wel 5 jaar langer mee, dat betekent dat er minder vaak nieuw hout moet worden gekocht en dat er dus minder hout hoeft te worden gekapt. Daarnaast bespaart u met hout impregneren op toekomstige onderhoudskosten en verlengt u de levensduur van bijvoorbeeld uw schuur of schutting.

Na het impregneren

Als het hout geïmpregneerd is kan het naar wens in elkaar gezet worden. Bijvoorbeeld in de vorm van een blokhut. Het is noodzakelijk om van te voren het hout te impregneren aangezien dat lastig wordt als de blokhut al klaar staat. Na het impregneren van hout kunt u kiezen voor het schilderen van het hout. Daarnaast kunt u ook kiezen om uw hout een extra laagje beits te geven. Dit verhoogt de UV weerstand en daarmee verlengt u de levensduur van het hout nog meer.

Vooraf geïmpregneerd hout aanschaffen

Naast het zelf impregneren van hout kunt u ook van te voren geïmpregneerd hout aanschaffen. Bent u bijvoorbeeld van plan een blokhut, tuinhuis, schutting of schuur met houten gevel aan te schaffen, dan kunt u het beste kiezen voor hout dat al is geïmpregneerd. Dit zal goedkoper uitvallen dan wanneer u zelf gaat impregneren

Gevel impregneren

Naast hout impregneren kunt u ook de gevel van uw huis laten impregneren. Dit heeft hetzelfde effect als bij het impregneren van hout. Mossen en algen worden voorkomen en de gevel wordt waterafstotend gemaakt. Door het impregneren van uw gevel verlengt u de levensduur van uw woning en daarmee ook de waarde.

Vergelijk de beste prijs

Indien u hout wilt laten impregneren is het verstandig om van te voren een prijsvergelijking te doen. U kunt gratis en geheel vrijblijvend tot maximaal 5 offertes aanvragen. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen reacties van verschillende bedrijven bij u in de regio. Door verschillende offertes te vergelijken krijgt u een beter beeld van de prijs-kwaliteitverhoudingen. Daarnaast kunt u tot wel 40% besparen. Hout impregneren is een klus die u zorgvuldig wilt laten doen zodat het een langere tijd niet meer gedaan hoeft te worden. Vergelijk dus eerst de prijzen van verschillende bedrijven.