Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie zorgt voor minder warmteverlies uit uw woning. Bespaar op stookkosten, geef uw woning een nieuwe uitstraling en woon comfortabeler met buitengevelisolatie.

Kosten buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is één van de duurste vormen van isolatie, maar heeft ook het hoogste rendement. Deze kosten hangen af van een aantal factoren, namelijk het oppervlak van de buitengevel dat geïsoleerd dient te worden, het soort isolatiemateriaal en de dikte van het isolatiemateriaal. De dikte en het soort materiaal hebben effect op de warmteweerstand. Voor een buitengevelisolatie kunt u rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €100,- en €130,- per m², inclusief arbeidskosten. Woont u bijvoorbeeld in een rijtjeshuis met een geveloppervlak van 60m² en wilt u daarvan de buitengevel isoleren? Dan kunt u rekenen op een totaalbedrag van €7.800, inclusief arbeidskosten. Deze prijs is een schatting, voor de exacte kosten kunt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Door het vergelijken van meerdere offertes krijgt u een beter inzicht in de prijzen en kunt u bovendien tot wel 40% besparen. Bij een klus van €7.800 zou die besparing op kunnen lopen tot €3.100.

Wat is buitengevelisolatie?

Buitengevelisolatie is, zoals de naam al aangeeft, het isoleren van uw buitengevel. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een plaat tegen de bestaande gevel. Deze plaat komt over de huidige gevel heen en wordt dus gelijk het nieuwe aanzicht van het pand. Deze plaat laat minder warmte en geluid door, zodat het wooncomfort binnen het huis aangenamer wordt. Het isoleren van uw buitengevel is een klus waarbij geen verbouwing aan de binnenkant van uw woning nodig is.

Warmteweerstand

De warmteweerstand van isolatie, dus hoe goed de warmte vastgehouden wordt en in de zomer tegengehouden wordt, noemt men de R-waarde. Binnen de R-waarde wordt er nog onderscheid gemaakt tussen Rd-waarde en Rc-waarde. Rd-waarde staat voor de warmteweerstand van het soort materiaal, de Rc-waarde is de warmteweerstand van de hele constructie van bijvoorbeeld de gevel of een spouwmuur. Hoe hoger de beide waarden zijn, hoe beter de warmte vastgehouden wordt en hoe meer u op de stookkosten kunt besparen. Bij een Rd-waarde van 4,0 kunt u op jaarbasis €7,- per m² besparen aan gaskosten, afhankelijk van de gemiddelde temperatuur binnen uw huis.

Waarom uw buitengevel isoleren?

Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat de temperatuur binnenshuis beter wordt bewaard. Er gaat in de winter dus minder warmte verloren en in de zomer blijft het koeler. Dit zorgt ervoor dat u in de winter flink bespaart op stookkosten en u minder CO² uitstoot. Naast dat isoleren een milieubewuste keuze is en u ermee kunt besparen, geeft het ook een nieuwe uitstraling aan uw woning. Omdat er een plaat tegen uw gevel wordt geplaatst creëert u een nieuw aanzicht. Door middel van kleur kunt u hier een eigen invulling aan geven.

Sierpleister

Om uw buitengevel een extra goede uitstraling mee te geven kunt u denken aan een sierpleister. Een sierpleister is een mooie en praktische afwerking van uw muren. Pleister is een mengsel van gips of cement met water. De kleur van de sierpleisters kunt u zelf bepalen. Het voordeel van een sierpleister is dat u de gevel daarna niet meer zelf hoeft te schilderen. Voor het plaatsen van een sierpleister kunt u ook een stucadoor raadplegen.

Voorwaarden buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is niet in alle gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld bij twee-onder-een-kapwoningen is het niet toegestaan om uw gevel zomaar te isoleren van buitenaf. Voor het isoleren van monumentale panden heeft u een vergunning nodig, en bij sommige panden die worden gezien als stadsgezichten is het ook niet toegestaan. Een alternatief voor deze panden zou kunnen zijn om de gevel van binnenuit te isoleren of, indien mogelijk, een spouwmuurisolatie. Bij twijfel of u een vergunning nodig heeft is het verstandig om bij uw gemeente te informeren.

Andere vormen van isolatie

Naast buitengevelisolatie zijn er nog meer mogelijkheden om uw woning te isoleren. Zo kunt u het warmteverlies nog meer beperken en uw woning nog duurzamer maken. Denk hierbij aan binnenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en dak- en vloerisolatie.

Prijzen vergelijken

Buitengevelisolatie is, zoals aangegeven, een dure vorm van isolatie. Om de kosten niet onnodig hoog te laten worden is het verstandig om van te voren prijzen te vergelijken. U kunt gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Vervolgens krijgt u binnen 2 werkdagen tot maximaal 5 reacties van bedrijven bij u in de buurt. Door prijzen te vergelijken kunt u tot wel 40% besparen.