Gevelisolatie

Gevelisolatie is op veel manieren toepasbaar. Het zorgt ervoor dat uw woning of kantoorpand minder warmte verliest in de winter en in de zomer minder snel warmte binnen laat.

Prijzen gevelisolatie

Het isoleren van uw gevel kunt u op verschillende manieren laten doen. De prijs wordt bepaald door onder andere het soort isolatiemateriaal en de oppervlakte van uw gevel. Uitgaande van een gemiddeld rijtjeshuis met een geveloppervlakte van 60 m² zijn de volgende prijzen een goede richtlijn.

Soort isolatiePrijs bij 60 m²
Spouwmuurisolatietussen €900,- en €1300,-
Isolatie aan binnenzijdetussen €2820,- en €3420,-
Isolatie aan buitenzijdetussen €6600,- en €8600,-

Bij deze prijzen zijn materiaal- en arbeidskosten inbegrepen. Heeft u bijvoorbeeld een hoekwoning met een gevel van 90m² en wilt u spouwmuurisolatie toepassen? Dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van ongeveer €1600.-. De bovenstaande prijzen zijn een schatting, voor de exacte prijzen kunt u vrijblijvend tot maximaal 5 offertes aanvragen en de beste prijzen vergelijken. Vergelijk de prijzen en bespaar tot 40%. Bij een isolatie klus van rond de €1600,- kunt u tot wel €640,- besparen.

Wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie zorgt ervoor dat uw gevel zo min mogelijk geluid en warmte doorlaat. ‘s Zomers blijft het koeler in uw huis en in de winter verliest u minder warmte en hoeft u dus minder te stoken. Dat kan in een eengezinswoning oplopen tot een jaarlijks bedrag van meer dan €300,- dat u bespaart op stookkosten. Daarnaast wordt uw woning of kantoorpand ook geluidsdicht en heeft u minder last van bijvoorbeeld het verkeer voor de deur.

Vormen van gevelisolatie

Gevelisolatie bestaat in drie verschillende vormen:

  • spouwmuurisolatie
  • isolatie aan de buitenzijde van de muren
  • isolatie aan de binnenzijde van de muren.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur met enige ruimte tussen de binnen- en buitenwand. Deze ruimte was oorspronkelijk ontworpen voor een betere vochtverwerking, maar bleek ook een isolerend effect te hebben. Bij het isoleren van een spouwmuur wordt er, door middel van het boren van kleine gaatjes in de muur, een isolatiemiddel naar binnen gespoten om de ruimte tussen de muren op te vullen. Een spouwmuurisolatie is vrij snel gedaan en er is geen echte verbouwing nodig.

Isolatie aan binnenzijde

Bij isolatie aan de binnenzijde worden er platen bevestigd aan de binnenkant van uw gevel, waardoor de muur wordt geïsoleerd. Dit neemt echter wel wat van uw woonruimte in. Deze platen worden afgewerkt door middel van stuc, verf of behang zodat het niet opvalt.

Isolatie aan buitenzijde

Bij isolatie aan de buitenzijde plaatst men een isolatiemiddel of plaat tegen de buitenmuur en hier dan weer een sierpleister of steenstrip tegenaan. Isolatie aan de buitenmuur is duurder dan andere isolatiemogelijkheden, maar heeft wel meer effect. Dit betekent dat u ook meer bespaart. Isolatie aan de buitenzijde van uw gevel is echter niet in alle gevallen mogelijk. Sommige gebouwen hebben een beschermde status en mogen niet worden aangepast of worden geïsoleerd zonder vergunning. Alternatieven zijn in dat geval isolatie aan de binnenzijde of spouwmuurisolatie indien er een spouw aanwezig is.

Bouwjaar

Het bouwjaar van uw woning of bedrijfspand kan invloed hebben op welke vorm van isolatie u toe kunt passen. Panden gebouwd voor 1920 zijn over het algemeen niet geïsoleerd, maar soms is er later nog een na-isolatie gedaan. Gebouwen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1975 zijn meestal uitgerust met een spouw, maar in de meeste gevallen nog niet geïsoleerd. Gebouwen uit 1975 tot 1988 zijn vaak minimaal geïsoleerd. Pas na 1988 zijn gebouwen standaard geïsoleerd. Houd hier dus rekening mee indien u twijfelt of uw woning is geïsoleerd.

Daarnaast zijn er bepaalde panden die een beschermde status hebben. Om hier aanpassingen aan te doen dient u in het bezit te zijn van een vergunning.

Waarom uw gevel isoleren?

Het isoleren van uw woning heeft meerdere voordelen. Naast dat het zorgt voor warmtebehoud in de winter en daarmee energiebesparing, zorgt het ook voor:

  • Meer wooncomfort
  • Bescherming tegen vocht en schimmel in uw woning of kantoorpand
  • Verhoging van de waarde van uw woning of kantoorpand

Ventilatie

Als u er voor kiest om de gevel van uw woning of kantoorpand te laten isoleren dan kan dat ervoor zorgen dat er minder ventilatie plaatsvindt. De gevel wordt luchtdicht gemaakt en op deze manier komt er dus geen frisse lucht meer binnen. U kunt hier dan voor kiezen om ventilatieroosters aan te schaffen of, een goedkopere manier, regelmatig een raam open te zetten.

gevelventilatie

Andere soorten isolatie

Indien u uw woning of kantoorpand nog beter wilt isoleren kunt u aanvullende isolatie laten doen. Denk hierbij aan dubbel glas laten zetten of bijvoorbeeld uw dak laten isoleren. Zo bespaart u nog meer op stookkosten en wordt uw huis of pand nog beter geïsoleerd.

Prijzen vergelijken

Om een specialist met een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden is het verstandig om voor het laten isoleren van uw pand of woning eerst goed de prijzen te vergelijken. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan om zo de voordeligste prijs te vinden. U kunt door het vergelijken van offertes veel geld besparen. U ontvangt binnen 2 werkdagen tot maximaal 5 verschillende offertes van betrouwbare bedrijven in uw regio. Het aanvragen van offertes is uiteraard geheel vrijblijvend.