Groene gevels

Een groene gevel is een duurzame manier van gevelbekleding. Het brengt vele voordelen voor uzelf en het milieu.

Wat zijn groene gevels?

Groene gevels zijn gevels bedekt met kleine (vet)plantjes of mossen. Deze levende gevels geven uw woning een originele en nieuwe uitstraling. Bij groene gevels worden vooraf beplantte gevels bevestigd aan de huidige gevel, zodat u direct kunt genieten van een groene gevel. Groene gevels brengen een aantal grote voordelen met zich mee waaronder duurzaamheid en een betere luchtkwaliteit.

Biodivers en duurzaam

Planten en mossen op de gevel zijn erg biodivers, ze trekken veel vogels en insecten aan. Daarnaast zijn ze erg duurzaam, de flora op de gevel nemen namelijk CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de omgeving en zetten dit om in zuurstof. Omdat groene gevels zoveel ecologische voordelen hebben proberen gemeenten dit zoveel mogelijk te stimuleren. In 2010 heeft Rotterdam een grote investering gedaan in het opzetten van groene gevels. Maar liefst 5000 m² aan groene gevels is in dat jaar aangeplant bij parkeergarage Westblaak.

groene gevel

Binnen en buiten

Groene gevels kunnen zowel binnen als buiten worden bevestigd. Aan de buitenkant van de woning geeft een groene gevel een originele uitstraling. Een groene gevel aan de binnenkant van een woning of bedrijfspand bevordert de luchtkwaliteit en de werksfeer. Onderzoek heeft aangetoond dat een betere luchtkwaliteit de werkprestaties bevordert en dat mensen gelukkiger worden van meer groen in de omgeving. De sfeer wordt in meerdere opzichten dus beter. Een groene binnengevel is tevens mooie decoratie en kan schilderijen en dergelijke vervangen.

groene klimplant

Cityfarming

Het nieuwe fenomeen “cityfarming”, ook wel stadslandbouw, staat voor het omtoveren van bepaalde openbare plekken tot een plek waar groenten en fruit worden verbouwd. Denk hierbij aan parkeerplaatsen, openbare plekken maar ook aan bijvoorbeeld daken van huizen, zogenaamde “groendaken”. Groendaken zijn vergelijkbaar met groene gevels. Vanwege het feit dat groene daken horizontaal zijn is het mogelijk om daar grotere gewassen en planten te verbouwen, denk bijvoorbeeld aan struiken. Bij groene gevels is het beperkt tot mossen en kleine (vet)plantjes, dit maakt het minder geschikt voor groenten en fruit maar wel voor bijvoorbeeld kruiden, dit maakt groene gevels alsnog erg biodivers en duurzaam. In diverse landen is dit al erg in trek. In Hongkong en Beijing bijvoorbeeld, hier gaan steeds meer mensen aan de slag met een tuin op hun huis.

Slecht groen

Groene gevels zijn dus in meerdere opzichten een goede keuze. Niet al het groen is echter even goed voor de gevel, indien mossen zich vanzelf aan de gevel hechten bestaat de kans dat deze hun wortels in de gevelstenen of voegen nestelen en dat kan leiden tot ernstige schade met uiteindelijk de noodzaak voor renovatie. Een manier om dit te voorkomen is om de gevel tijdig te laten reinigen en vervolgens te laten impregneren. Bij impregneren komt er een waterafstotend laagje over de gevel heen waardoor het voor mossen en algen onmogelijk wordt om zich te hechten aan de gevel. Ongewenst groen komt voornamelijk voor bij zelf beplantte of onverzorgde gevels, let hier dus goed bij op.

Kortom

Groene gevels dragen bij aan een beter milieu en een schonere omgeving. Deze biodiverse gevels worden steeds populairder, ook in Nederland. Het verbetert de luchtkwaliteit en kan daardoor ook bijdragen aan een betere sfeer en werkprestaties. Let alleen goed op, want niet al het groen is gewenst groen.

Groendaken

 

Rate this post