Gevelbekleding

Gevelbekleding is het verfraaien en beschermen van de buitengevel door middel van een plaat die aan de gevel wordt bevestigd. Deze plaat geeft de gevel een nieuwe uitstraling en biedt meerdere voordelen.

Wat is gevelbekleding?

Bij gevelbekleding wordt er een extra laag aan de buitengevel bevestigd, over de originele gevel heen. Deze nieuwe laag werkt beschermend en isolerend ten opzichte van de originele gevel. Daarnaast geeft gevelbekleding de woning een geheel nieuw uiterlijk. De stenen gevel wordt namelijk verborgen onder een houten of kunststof plaat of onder een groene gevel. De gevelbekleding is dus bepalend voor de uitstraling van de woning of bedrijfspand.

Voordelen van gevelbekleding

Gevelbekleding is meer dan alleen een nieuw uiterlijk voor de woning, het brengt een hoop voordelen met zich mee. Het biedt bescherming, minder onderhoud en heeft een isolerende werking.

Bescherming

De extra laag over de gevel beschermt de originele gevel tegen weer en wind. Gevels krijgen het soms zwaar te verduren met verschillende weersomstandigheden. Doordat de originele gevel door gevelbekleding minder snel in aanraking komt met regenwater, is het minder noodzakelijk om de gevel te laten impregneren.

Minder onderhoud

Door de plaatsing van gevelbekleding is er minder onderhoud nodig aan de originele gevel. Deze wordt overdekt en zal minder last hebben van weersomstandigheden en schadelijke stoffen, zoals uitlaatgassen. Dit zorgt ervoor dat de gevel minder kans heeft op scheuren en aanslag. Er dient dus minder vaak te worden gereinigd en renovatie is een uiterste. De gevelbekleding zelf dient uiteraard wel onderhouden en gereinigd te worden. Houten gevelbekleding heeft geregeld onderhoud nodig. Een nieuwe lik verf of beits eens in de paar jaar is dan ook noodzakelijk. Kunststof gevelbekleding daarentegen vraagt weinig tot geen onderhoud.

Isolerende werking

Gevelbekleding heeft ook een isolerende werking, namelijk buitengevelisolatie. De warmte binnen de woning wordt hierdoor beter behouden. In de zomer zal er minder warmte door de gevel naar binnen komen en blijft het binnen een stuk aangenamer. ‘s Winters zal er met gevelbekleding minder warmte verloren gaan, door de gevel kan namelijk tot wel 20% warmteverlies optreden. Door de isolerende werking kan er dus ook flink op de energiekosten worden bespaard.

Niet meer schilderen

Bij sommige vormen van gevelbekleding, zoals sommige houten en de meeste kunststof gevelbekleding, is het niet nodig om de gevel te schilderen. Het niet meer schilderen van de gevel bespaart u veel geld. Schilderwerk kan namelijk duur uitvallen en is om de zoveel jaar aan vervanging toe. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de levensduur van het schilderwerk variëren, gemiddeld is de leeftijd rond de 5 jaar.

Soorten gevelbekleding

Binnen de gevelbekleding is er keuze tussen verschillende soorten materialen. Al deze materialen hebben een eigen uitstraling en unieke eigenschappen.

Houten gevelbekleding

Met houten gevelbekleding creëert u een originele houtlook. Deze houtlook geeft de woning een authentieke uitstraling. Het nadeel van hout, ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof, is dat het meer onderhoud vergt. Schilderen of beitsen is noodzakelijk en om de paar jaar aan vervanging toe. Daarnaast is het mogelijk voor hout om te rotten, een teken dat het aan vervanging toe is. De levensduur van houten gevelbekleding hangt af van de duurzaamheidsklasse van het hout. Het hout wordt geklasseerd op een schaal van één tot vijf, waarbij klasse één zeer duurzaam is en klasse vijf niet duurzaam. De levensduur van deze klassen varieert van onder de 5 jaar tot meer dan 25 jaar, ga voorafgaand aan de aankoop dus goed na in welke duurzaamheidsklasse het hout zit. Houten gevelbekleding kan in verschillende soorten en maten worden geleverd en kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.

Kunststof gevelbekleding

Momenteel is de meest voorkomende soort gevelbekleding kunststof gevelbekleding. Deze vorm heeft vele voordelen, waaronder het feit dat het niet geschilderd hoeft te worden. Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder onderhoud nodig is aan de gevel. Daarnaast is kunststof makkelijk schoon te maken en gaat het een stuk langer mee dan bijvoorbeeld houten gevelbekleding. Kunststof gevelbekleding gaat tot wel 30 jaar mee. Dit is één van de redenen dat deze vorm van gevelbekleding zo populair is. Kunststof gevelbekleding komt in verschillende kleuren, zo kunt u de gevel volledig naar eigen wens maken en uw woning een uitstraling meegeven die het beste bij u past. Naast verschillende kleuren kan er ook een houtlook worden nagebootst met kunststof gevelbekleding. Zo kan er genoten worden van een gevel met houten uiterlijk zonder daadwerkelijk gebruik te maken van hout.

gevelbekleding

 

Groene gevels

Een andere, iets minder voorkomende, vorm van gevelbekleding zijn groene gevels. Groene gevels zijn gevelplaten die bedekt zijn met kleine (vet)plantjes of mossen. Deze platen worden vervolgens aan de gevel bevestigt. Het grote voordeel van groene gevels ten opzichte van andere vormen van gevelbekleding, is dat deze uitermate duurzaam zijn. De plantjes nemen CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de omgeving en zetten dit om in zuurstof.

In een notendop

Gevelbekleding is een goede manier om uw huis een nieuwe look te geven. Door middel van hout, kunststof of groene gevelbekleding krijgt de woning een nieuwe uitstraling en wordt deze beschermd tegen weer en wind. Door de isolerende werking en de minimale behoefte aan onderhoud is het ook nog een voordelige investering. Gevelbekleding is dus een goede aanvulling op uw gevel.

Rate this post