Gevelankers

Gevelankers worden door de jaren heen gebruikt om de houten constructie van een huis te verbinden met de stenen buitenmuur. Deze ankers zijn in veel gevallen zichtbaar van buitenaf en vallen dus op.

Wat zijn gevelankers?

Muuranker

Ankers zijn verbindingselementen tussen het houten werk binnen de woning en de stenen buitenmuur. Deze ankers werden vroeger gebruikt om een verdieping balklaag aan de buitenmuur te bevestigen. Tegenwoordig wordt er minder gebruik gemaakt van gevelankers en zijn ze vooral nog terug te vinden bij oudere woningen. Een gevelanker is opgebouwd uit een “veer” en een “schieter”. De veer loopt door het oog van de schieter. Deze schieter steekt door de muur heen en is van binnen bevestigt aan een houten draagbalk. Van buitenaf is de veer te zien door voorbijgangers, vandaar dat veel ankers voorzien worden van decoratie, tekens of bepaalde vormen, zoals bij rozetankers. Ankers geven de gevel een oude authentieke uitstraling.

Door meerdere specialisten te vergelijken ontvangt u tot wel 40% korting op uw offerte. Vraag vrijblijvend verschillende offertes aan om zo veel mogelijk geld te besparen

Soorten gevelankers

Gevelankers komen de in verschillende soorten en maten. Sierankers werden gemaakt vanaf circa 1525 tot aan de tweede helft van de 17e eeuw. Sierankers waren gevelankers die een bepaalde vorm hadden, denk hierbij aan bloemen, spiralen of drakenkoppen om zo de gevel te sieren. Door de verandering van de architectuur in deze tijd zijn sierankers verdwenen. Vanaf circa 1550 werden er ook jaartalankers gemaakt. Jaartalankers geven het bouwjaar van de woning aan. Er zijn nog een aantal soorten gevelankers te onderscheiden.

jaartalanker

Strijkbalkankers

Een strijkbalkanker is de verbinding tussen minimaal 3 houten balken aan de binnenkant van de woning. Strijkbalkankers worden voornamelijk gebruikt bij het verankeren van buitenmuren die evenwijdig aan de balklaag lopen.

Rozetankers

Rozetankers

Dit type muurankers komt voornamelijk voor bij jongere bouwwerken van na 1850. De rozet is een gegoten ijzeren plaat die tegen de buitenkant van de muur aangebracht wordt. Rozetten bieden meer steun bij een grotere trekkracht van het anker. Rozetten komen in verschillende vormen en versieren de gevel.

Blindankers en zichtankers

Blindanker

Een zichtanker is de benaming voor gevelankers die men van buitenaf kan zien. Een rozetankers is een voorbeeld van een zichtanker. Het tegenovergestelde van zichtankers zijn blindankers, deze zijn verschuild achter de stenen muur en zijn van buitenaf niet zichtbaar. Blindankers kunnen roesten en vervolgens schade aanrichten aan de gevel. Scheuren zijn een voorbeeld van dit soort schade.

Gevelankers schadelijk voor gevel

Sommige gevelankers die gebruikt worden bij spouwmuren, ook wel spouwankers, kunnen schadelijk zijn voor de gevel. In sommige gevallen zijn de ankers te dicht bij hoeken of gevelopeningen geplaatst en dat kan resulteren in scheuren in de gevel. Ook kan de muur uitzetten en krimpen indien de weersomstandigheden veranderen. Dit kan in combinatie met spouwankers zorgen voor scheuren in de gevel. Scheuren in de gevel zijn lelijk en kunnen schade aan uw binnenmuur veroorzaken. Laat daarom scheuren in de gevel zo snel mogelijk renoveren.

Ankertekens

donderbezem

Gevelankers werden vroeger al, vanaf ongeveer 1600, voorzien van speciale tekens. Deze tekens zijn gekrast in de uiteinden van het anker. Door half afgekoeld ijzer met een bijtel te bewerken konden smeden hun teken achterlaten. Het meest voorkomende teken is het Andrieskruis, soms met één of twee strepen erboven of eronder waardoor het op een zandloper lijkt. Een ander veel voorkomend teken is de donderbezem, deze tekens vindt men ook vaak terug bij metselwerken. Ankertekens zijn versieringen die geen symbolische achtergrond hebben.

Wilt u gevelankers laten plaatsen of wilt u deze vervangen? Vergelijk dan meerdere specialisten voor de beste keuze voor uw project. U bespaart hierdoor tot wel 40% op de prijs. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan en kies de vakspecialist die het best bij uw project past.

5/5 - (2 stemmen)